A házikert a magyar családok titkos kincse és rejtett energiája.

Kép: A házikert nem csupán esztétikai értéket képvisel, hanem kulcsszerepet játszik az egészséges élelmiszerek termesztésében is (illusztráció).

Nagy István szerint a házikerti termelésnek elismerésre méltó szerepe van az élelmiszer-biztonság és az egészséges, magas minőségű élelmiszerek megtermelésében és a bioélelmiszerek fogyasztásának elterjedésében is.

Magyarországon egyre növekvő trend, hogy az emberek a kiskerti termesztést részesítik előnyben. Ezzel a vásárlás alternatívájaként vagy kiegészítéseként törekednek arra, hogy saját kezükkel neveljenek gyümölcsöket, zöldségeket, sőt, fűszernövényeket is.

- fűzte hozzá.

A kormányzat 2010-ben ismerte el ezt a munkát, lehetővé téve a kisárutermelők számára a közvetlen értékesítést. E mellett a rövid ellátási lánc hozzájárul ahhoz, hogy a helyben előállított, kiváló minőségű magyar termékekből származó jövedelem a helyi közösségeknél maradjon. Nagy István arra is emlékeztetett, hogy 2020-ban az agrártárca felhívást tett közzé, amely lehetőséget biztosított vidéki önkormányzatok, helyi nemzetiségi önkormányzatok és nonprofit szervezetek számára piacok és vásárterek létrehozására és fejlesztésére.

Nagy István rámutatott, hogy a KAP Stratégiai terv tavaszi módosítása nyomán indult el a Vidéki infrastruktúra fejlesztése zártkerti területeken program. E kezdeményezés célja elsősorban az elhagyott földek újbóli hasznosítása és a jobb megközelíthetőség biztosítása. A rendszeres művelés ezen területeken nem csupán a helyi mezőgazdasági termelés újjáélesztését segíti elő, hanem hozzájárul a kapcsolódó életforma fenntartásához is.

Related posts