Fedezd fel Budapesten a reggelik új dimenzióját! A ZEN Eatery és az Elysian csapata egy különleges pop-up brunch élménnyel vár, ahol a gasztronómia és a kreativitás találkozik. Ne hagyd ki ezt a páratlan lehetőséget, hogy egy igazán emlékezetes reggelit é

A brunch nem új műfaj, így aztán nem is magától értetődő, hogy elinduljunk egy hétvégi reggelen, és frissen nyílt helyet teszteljünk. A sokat látott pesti közönséget elvégre már nem olyan egyszerű meghódítani egy jól eltalált töltött bundás kenyérrel, acai berry tállal vagy Benedict-tojással, mint 10 éve.

Ha egy laza hétvégi találkozóról van szó, mindenkinek megvan a maga titkos receptje, amit az ízlés, a költségvetés és a hangulat határoz meg. De nem irigylem azt, aki ma igyekszik különleges felhajtást csinálni egy brunchnak, mert már csak a jót várjuk el, és sajnos a pénztárcánk sem engedi meg a túlköltekezést.

Az izgalom visszaidézése nemcsak lehetséges, hanem mesteri szintre is emelhető, ha tudjuk, melyik "gombot" kell megnyomni a közönségen. Nálunk éppen egy ilyen különleges élmény vár ránk, amikor két merész, a szabályokat a saját ízlésük szerint formáló kreatív csapat összefog, hogy színesebbé varázsolja a hétvégénket. Az egyik fél a 2023 utolsó napjaiban megnyílt ZEN Eatery, ahol Luu Trong Vinh és Szelei Pisti a kortárs ázsiai konyha remekeit tálalják elénk laza, mégis szakszerű stílusban. Képzeljünk el egy hibátlan hanoi ramen-t, koreai fűszerekkel megbolondított vadas ételt, vagy éppen a gegnek indult, de mesterien kivitelezett cheeseburger spring rollst. A másik szereplő az Elysian, amely már évekkel ezelőtt megelőzte a trendeket zero waste filozófiájával és fermentált koktéljaival. Április elején a két hely közös koncepcióval jelentkezett: a Moha Brunch keretében izgalmas és formabontó villásreggelit készítenek az Elysian letisztult Akácfa utcai helyszínén, amely méltó a tőlük megszokott magas színvonalhoz.

A név egy különleges filozófiát tükröz, amelyben a ZEN nyugtató atmoszférája és az Elysian természethez való vonzalma egyesül. Itt is találkozhatunk az NFC-étlappal: nem papíralapú rendelés történik, hanem egy apró fakártyát érintünk a telefonunkhoz, amely azonnal megjeleníti a menüt. Az ételek választéka egyértelműen brunchra utal - palacsinta, croque és toast is helyet kapott -, de ezzel véget is ért a hagyományos reggelizőkkel való párhuzam. Két izgalmas vietnámi fogás emelkedik ki: a májkrémes-sonkás-zöldfűszeres bánh mì, valamint ennek gőzölt bucival készült, baós változata. Az étlap tartalmaz egy extrém sajtos toastszendvicset gazdag salátával, valamint okonomiyakit is. Az édesszájúak sem maradnak ki: matchás palacsinta, füstölt céklakrémes pirítós és a Croque Moha várja őket, ami a croque-szendvicsek kreatív továbbgondolása. A köretek között a hagyományos hash brownok helyett friss és fermentált zöldségekből készült, ropogós, izgalmas ételeket találunk, amelyek garantáltan feldobják az élményt.

Azon túl, hogy saját ételeket kreáltak a megszokott brunchfogások helyett, a technika is profi. Keveredik benne a ZEN innovatív játékossága az Elysian szemléletformálásával és elkötelezett maradékmentésével. Ráadásul az egészséges reggeli itt nem azt jelenti, hogy kapunk egy nagy adag magos granolát, hanem egy izgalmas krémekkel, házilag készült alkotóelemekkel és rengeteg zöldséggel megpakolt tányér érkezik hozzánk. A fogásokhoz egyébként szinte csak a kenyeret nem a konyhán sütik,

A brunch hagyományosan a kávé, gyümölcslé és könnyű alkoholok hármasára épül, de a Mohában ezt a koncepciót merészen újragondolták. Az alkoholmentes alternatívák között ínycsiklandó fermentált italok sorakoznak: az oolong tea és almakombucha különleges keveréke, a cascara és mate tea kombucha, mind Máté laboratóriumának kreatív keze nyomán. A kávés italok is tükrözik ezt az innovatív szellemet; bár a baristák tudása nyomot hagyott rajtuk, a tervező egy újhullámos bartender, aki a klasszikus Bellini-t felváltva céklás változattal lepte meg a vendégeket. Elsőre talán furcsának tűnik ez a kombináció, de a végeredmény rendkívül harmonikus és izgalmas, amely garantáltan felkelt mindenki érdeklődését.

Aki szereti a két hely bármelyikét, az pontosan tudja, mire számíthat, és nem is fog csalódni. Ebben a hónapban csak hétvégén tartanak nyitva, később viszont lehet bővítés. Aki nem ismeri őket, annak csak annyit mondunk, hogy megéri miattuk szombat reggel a bulinegyedben kóvályogni. Főleg, hogy amikor ott jártunk, hatutcányi körzetben ez volt az egyetlen hely, ahol nem a másnapos turisták, hanem a helyiek voltak többségben.

Related posts