Ez a nosztalgikus édesség garantáltan visszarepít a gyerekkorodba, és újra felfedezheted a boldog pillanatokat!

Vannak olyan ízek, amelyek időtlenek, és évtizedeken át elkísérnek minket, sosem veszítenek varázsukból, és szívünkben kedves emlékeket ébresztenek. Ilyen a banánhajó is, amelynek elkészítése rendkívül egyszerű, mégis csodálatos élményt nyújt. Most bemutatjuk nektek ezt a receptet, amely gyerekkorunk legkedveltebb sütije, és minden falatja egy utazás a múltba.

A retró desszerteknek van egyfajta megmagyarázhatatlan varázsuk, ami tán az egyszerűségükben, tán az összehasonlíthatatlan, megannyi emléket ébresztő ízükben rejlik. Sokaknak ilyen a zserbó, vagy a darálós keksz, netán a nagyi legendás krumplis pogácsája. Némelyeknek a a banánhajó is ilyen. Kósa Kolos, a Mindmegette maestrója egy videóban mutatta meg, hogy ebből az egyszerű édességből, hogyan csinálhatunk mutatós, nyári desszertet.

A banánhajó elkészítéséhez, amely négy fő részére elegendő, az alábbi hozzávalókra lesz szükséged:

2-3 ek. barnacukor

Négy szép sárga banán.

Használjunk 30 dkg málnát (fagyasztott is lehet), de ne felejtsük el félretenni néhány szemet a tálaláshoz!

1 evőkanál porcukor

50 dkg vanília fagylalt

6-8 dekányi ropogósra pirított mogyoró

1 dl csokoládéöntet

tejszínhab

Elkészítés:

A klasszikus banánhajót, vagy eredeti nevén banana splitet, egy fiatal gyógyszerész gyakornok, David Evans Strickler készítette el először 1904-ben Pennsylvaniában. A desszert villámgyorsan népszerű lett, és terjedt el szerte a világban, Magyarországon azonban csak az 1980-as, 90-es években került be a cukrászdák kínálatába. Persze azt mindenki felismerte, hogy ehhez a desszerthez nem szükséges cukrász képesítés, így hamar otthon is kedvenccé vált.

A klasszikus változat alapja egy hosszában kettévágott banán, amelyet három gombóc fagylalttal - általában vanília, eper és csokoládé - raknak meg. Erre jön a tejszínhab, a csokoládé- vagy eperöntet, némi darált dió vagy mogyoró, színes cukordara, és végül a koktélcseresznye a tetején.

A banánhajón szabadon pakolhatsz bármilyen finomságot, ami csak eszedbe jut, és az önteteket, gyümölcsöket is kedved szerint variálhatod. Igaz, hogy ez az édesség nem éppen a diétázók legjobb barátja, de egy nyári kertipartin biztos, hogy még ők is nehezen tudnak ellenállni ennek a látványos és ínycsiklandó desszertnek.

Related posts