Kiemelkedő jelentőségű felmérés veszi kezdetét Magyarországon, amely számos kérdésre nyújthat választ. Az Agrárszektor által kezdeményezett kutatás célja, hogy mélyebb betekintést nyújtson a szektor aktuális helyzetébe és a jövőbeli lehetőségeibe. Ne hagy

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán belül 2024 tavaszán alakult meg a Mentes termékek munkacsoportja, amelynek célja elsősorban - a fogyasztók érdekében - az előállítók szakmai támogatása, valamint érdekeik képviselete a termékkörök szabályozási környezetének alakítása során. A munkacsoportban a gyártók, a kereskedők, a kutatók és a szakértők megosztják egymással a termék- és a gyártás-technológiai fejlesztési eredményeket, valamint segítik egymást a felmerülő nehézségek kezelésében. A csoport elősegíti a szakmai együttműködést és a tudásmegosztást a területen tevékenykedő vállalkozások között. A napokban megtartotta első ülését a Mentes munkacsoporton belül megalakult Piackutatási alcsoport, amelynek célja a mentes termékek kínálatának megismerése és a fogyasztói igények részletes feltérképezése - olvasható a közleményben.

A fogyasztói preferenciák, vásárlási szokások és azok befolyásoló tényezők feltérképezésére egy online kérdőív révén kezdődhet el az adatgyűjtés. A begyűjtött adatok várhatóan nemcsak a többi alcsoport, például az Adózás és az Edukációs szekció munkáját fogják támogatni, hanem értékes információkkal szolgálnak a 2018-as Gluténmentes élelmiszerek kiadvány frissítéséhez is. Továbbá, a hazai termelők számára is hasznos eredmények születhetnek, amelyek elősegíthetik a termékfejlesztést és a piactervezést. Az alcsoport a részletesebb adatok összegyűjtése érdekében több kutatást is tervez, amelyek között szerepel a kiskereskedelmi polcok felmérése, valamint a piackutató cégek által végzett reprezentatív felmérések során szerzett adatok célzott elemzése.

Első lépésként a gluténmentes termékekre koncentrálva indulhat el a kutatás, amelyre a tervek szerint 2025. nyarán kerülhet sor. Világszerte, így hazánkban is egyre több ember szenved gluténérzékenységtől, tejfehérje-allergiától, tejcukor-érzékenységtől (laktózintoleranciától) és cukorbetegségtől. A táplálkozási allergiától szenvedők számára biztosítanak megfelelő alternatívát a különböző mentes termékek. A munkacsoport célja, hogy az igények felmérését követően a hazai előállítású termékek minél nagyobb arányban tudjanak megfelelni a keresletnek - írták.

Related posts