Az Othello és a Kadarka szőlőfajták újjáéledése izgalmas történet, amely a hagyományok és az innováció találkozásának eredményeként valósult meg. Az Othello, amely egy különleges ízvilágú és aromájú vörösbor alapját képezi, hosszú időn keresztül háttérbe
Az egyik előnyük az, hogy a fagytűrő tulajdonságuknak köszönhetően még a késő őszi hónapokban is nyugodtan szüretelhetők.
Bár az Othello szőlőfajtát tipikusan magyar fajtának tekintjük, valójában Amerikából származik, míg a Kadarka gyökerei Albániába nyúlnak vissza. Mindkét fajta jelentős megpróbáltatásokon ment keresztül, és hosszú időre eltűntek a köztudatból. Pedig az értékes tulajdonságaik révén sokkal fényesebb jövő várhatna rájuk, hiszen akár több hektáron is virágozhatnának, ha megfelelő figyelmet kapnának.
A közös vonásuk, ami egyben az előnyüket is hangsúlyozza, az a fagytűrő képességük, amely lehetővé teszi, hogy későn is szüreteljük őket. Észak-Magyarországon pedig még lekvárt is készítenek belőlük, amely elnyerte a Magyar Termék Díj Arany fokozatát – olvasható a novenyvedoszer.hu-n.
Egyes fajták kivesztek a köztudatból - fotó: pixabay.com
Az Othello szőlő egy hagyományos, direkttermő fajta, amely különleges jellemzőkkel büszkélkedhet. Fürtjei kicsik vagy közepes nagyságúak, vállas formájúak, és mérsékelten tömörek. Bogyói közepes méretűek, megnyúlt gömbölyű alakúak, színük pedig egy vonzó kékes fekete árnyalat, amelyet egy finom hamvas bevonat borít. Héja vastag és szívós, míg a húsa nyálkás textúrájú, a bogyó leve pedig élénk liláspiros színt ölt. Ez a fajta viszonylag jól bírja a téli fagyokat és a peronoszpóra támadásait, azonban a lisztharmattal szemben érzékeny. A levelei a kén hatására könnyen megperzselődnek, és a száraz, meszes talajokon nem tud megfelelően fejlődni. Az Othello szőlő tehát igényli a megfelelő környezetet, hogy kiemelje egyedi ízét és értékét.
Fábiánházán az Othello és az Izabella szőlőfajták termesztése több mint egy évszázados hagyományra tekint vissza. Ezek a szőlők bőséges terméssel büszkélkedhetnek, és nem igényelnek különösebb növényvédelmi intézkedéseket. Sajnos napjainkban már csak néhány Othello tőke maradt, de annyira még mindig elegendő, hogy ízletes lekvárt készítsenek belőle.
Ebből a 18. század végétől honos szőlőfajtából sok minden készíthető, így lekvár is, aminek a híre eljutott egészen a Magyar Termék Díjig. Elkészítésének technikája hasonló a szilvalekvár főzéséhez, viszont az állaga nem olyan sűrű. Nagyon finom süteménybe, tésztára, derelyére, fánkra. Nem kell olyan sokáig főzni, mint a szilvát, elég egy órát, majd mehet bele a cukor, fél óra főzés után a dzsemfixáló - pár perc kavargatás és már el is készül a szőlődzsem.
A kései szüretelésű szőlő bogyóit elő kell főzni, ezután következhet a passzírozás és a fentebb leírt főzés. Annak érdekében, hogy minél édesebb legyen tovább kell hagyni a tőkén, de a tartósításhoz és a sűrítéshez cukorra mindenképpen szükség lesz - 70 liter léhez egy-két kilogramm cukor kell.
Cikkünk folytatódik az ajánlóban: Érkezik egy mediterrán ciklon – A részletekért nézd meg a VIDEÓT! Hirdetés
2025-ben bemutatkozó új kukoricák - Heti Körkérdés Hirdetés
Furcsa összefüggést fedeztek fel a csokoládé és a cukorbetegség között a kutatók Hirdetés
Klímastabil kukoricák a kiemelkedő termésért Hirdetés
Pénzt hozhat a konyhára a szakszerű tenyészértékbecslés Hirdetés
Hirdetmény: Drónhasználati Felmérés Kedves Érdeklődők! Örömmel értesítünk benneteket, hogy elindítottuk legújabb felmérésünket a drónok használatáról! Célunk, hogy jobban megértsük a dróntechnológia elterjedését és a felhasználási szokásokat. Ha van tapasztalatod drónokkal, szeretnénk hallani róla! A válaszaid segítenek abban, hogy pontosabb képet kapjunk a drónok jelenlegi szerepéről a hétköznapokban és a különböző iparágakban. A felmérés kitöltése csupán néhány percet vesz igénybe, és minden résztvevő között értékes nyereményeket sorsolunk ki! Ne hagyd ki ezt a lehetőséget, hogy hozzájárulj a drónhasználatról szóló tudományos ismeretekhez! Kérlek, oszd meg ezt a hírt barátaiddal is! Köszönjük, hogy segítesz nekünk a jövő dróntechnológiájának megformálásában! Üdvözlettel, [Neved vagy Szervezeted neve]
"Mostantól 20%-kal kevesebb üzemanyagot igényel a terület felszántása, így nemcsak a környezetet kímélem, hanem a költségeimet is csökkentem!"
Fedezd fel a jövő mezőgazdasági innovációit! Az Amazone bemutatja legújabb gépújdonságait a 2025-ös AGROmashEXPO-n, amely Magyarországon még sosem volt látható! Ne hagyd ki ezt a páratlan lehetőséget, hogy elsőként tapasztald meg a legmodernebb technológiákat a mezőgazdaságban! Hirdetés
Létezik egy különleges szőlőfajta, amelynek sorsa a kihalás szélére sodródott, de elhivatott szőlészek és borászok éveken át fáradoznak megmentésén: ez a Kadarka. A kékfrankos mellett ez is a régi magyar borszőlők sorába tartozik, ám érdekes módon eredete a Balkán vidékére vezethető vissza.
Egyértelműen szereti a hazai tájat és termőhelyet, világszerte nagyjából 1000 hektáron, Magyarországon ebből 325 hektáron termesztenek kadarkát. A szekszárdiak egyik kedvenc fajtájából légies, könnyedebb típusú vörösborokat készítenek, amelyekre egyre nagyobb az igény.
A Kadarka különleges előnyöket élvezett a forró nyári hónapok alatt; míg más szőlőfajták levelei elhervadtak, a Kadarka levelei büszkén álltak egyenesen. Szüret során is hasonló tendencia figyelhető meg: míg a többi szőlőfajta a meleg hatására fonnyadni kezdett, a Kadarka friss és ropogós maradt. Az idei év különösen kedvezett ennek a fajtának, hiszen a magas cukortartalom és a gyönyörű szín a napfényes időjárásnak volt köszönhető, így ízletes borok születtek belőle.