Újabb meglepetés vár a kávéimádókra: a jövőben akár ilyen árakat is láthatunk egy csésze eszpresszóért.

A kávé költsége továbbra is növekszik, és most már tudható, hogy mennyit kell érte jelenleg Olaszországban kiadni.

Korábban már többször beszámolt arról a 168.hu is, hogy 2025-ben jelentősen emelkedhet a kávé ára. A klímaváltozás nem kedvez a termelőknek, így 2024-ben a hozam elmaradt az előző évektől. Drágulás ezért folyamatosan várható, Olaszországban egy csésze presszó ára már eléri a 1,21 eurót, és további emelkedés várható, írta meg az Economx az MTI nyomán.

A lap cikke szerint, az olaszok által kedvelt csésze eszpresszó kávé ára jelentősen emelkedett, miután a kávé ára majdnem ötven százalékkal lett magasabb, írta meg az Assoutenti fogyasztóvédő szervezet. Azonban nem csupán az eszpresszó ára emelkedett, mivel Róma kávézóiban az összes többi kávé is 10-20 centtel kerül többe, mint korábban. Az áremelkedés szintje régiónként eltérő, de átlagosan jelenleg 1,21 euróba kerül Olaszországban egy kávé.

Olaszországban a presszó továbbra is a legkedveltebb kávétípus, és az ára általában stabilan alacsonyan marad. Az adatok szerint évente körülbelül hatmilliárd csésze kávét fogyasztanak az olasz vendéglátóhelyeken. Mivel a presszó ára ritkán emelkedik, egy váratlan áremelkedés nagy feltűnést kelt a kávéfogyasztók körében.

A kávé mellett a vaj és a csokoládé ára is növekedésnek indult. Ennek hátterében a közép- és dél-amerikai, valamint az ázsiai ültetvények termelésének visszaesése áll. E helyzet következményeként valószínű, hogy az olaszok kénytelenek lesznek takarékoskodni, hiszen a hírek szerint a presszó ára akár a 2 eurót is elérheti a tavaszi hónapokban.

Korábban a 168.hu is megírta, 47 éve nem drágult ilyen mértékben a kávé, mint 2024-ben. Az arabica határidős jegyzése 60 százalékkal került feljebb, jelenleg fontonként 3,08 dollárt kell adni érte. Az információk szerint legutóbb 1977-ben volt ennyire drága a kávé.

A kávé árának emelkedését a szakértők a brazíliai szélsőséges időjárási viszonyokkal magyarázzák, amelyek már hosszabb távon is éreztetik hatásukat a kávétermelésre. Az országban április óta rendkívül alacsony csapadék mennyiséget mérnek, a havi csapadékátlagok jelentősen elmaradnak a megszokott szintektől. Ez a szárazság különösen súlyosan érinti a kávéfákat, hiszen az eső elengedhetetlen a virágzási időszak során. Ennek következtében a jövőbeli terméskilátások is aggasztóak: a szakértők 2025-re és 2026-ra is gyenge termésre számítanak. Az idei nyár pedig rekordszáraznak bizonyul Brazíliában, hiszen legutóbb 1981-ben tapasztaltak hasonló szélsőséges viszonyokat.

Related posts