A nyers tejben kórokozókat fedeztek fel, ami miatt a fogyasztása kockázatos lehet.

Egy átfogó kutatás során vizsgálták a tejeket, melyből kiderült, milyen kórokozók találhatóak bennük.

Bár manapság az alternatív növényi italok egyre népszerűbbek, Magyarországon még mindig sokan választják a tejet. A hagyományos UHT-tej mellett a nyers tej is elérhető a vásárlók számára, azonban ez utóbbi komoly egészségügyi kockázatokat rejthet magában. Ezt a témát alátámasztja a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának kutatása, amely az állatról emberre terjedő vírusos megbetegedések előrejelzésére összpontosít, erről pedig az Index is beszámolt.

A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriuma kiemelkedő szerepet játszik az állatról emberre terjedő járványok előrejelzésében, ahogyan azt a lap cikkében is olvashatjuk. A legújabb kutatás célja, hogy feltérképezzék a potenciális veszélyforrásokat. A szakértők Európában elsőként indították el a Tejmonitor-projektet, amely a UTH-tejek részletes elemzésére épül.

A módszernek az a lényege, hogy bár ez a tej már nem tartalmaz fertőző kórokozókat, megőrzi a vírusok genetikai nyomait. Ez a felfedezés amiatt is fontos, mivel az Egyesült Államokban nem sokkal korábban azonosították, hogy a szarvasmarhákra is átterjedt a fertőző madárinfluenza.

A tejfogyasztás általában biztonságos, ám elengedhetetlen, hogy az emberek tisztában legyenek a különböző feldolgozási módszerek jelentőségével. A nyers tejben előfordulhatnak olyan káros mikroorganizmusok, amelyek komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Ezzel szemben az UHT-tej, amelyet magas hőmérsékleten kezeltek, megbízható és biztonságos választás, mivel a feldolgozás során ezeket a kórokozókat már elpusztították.

- mondta a kutatás kapcsán Kemenesi Gábor virológus, a laboratórium igazgatója.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal partnerségével hamarosan egy átfogó kampány kezdődik, amelynek célja, hogy a fogyasztók tudatosabban informálódjanak az ultrahőkezelt tejek jótékony hatásairól, valamint a nyers tej fogyasztásával járó egészségügyi kockázatokra is felhívja a figyelmet.

A kutatás, amit kanadai mintára alapoztak, hozzájárulhat a globális járványügyi előrejelzés fejlődéséhez, mivel a szennyvízvizsgálatokhoz hasonlóan, segíthet nyomon követni a vírusok terjedését.

Related posts