Karácsonyi mézeskalácstorta, amit egyszerűen nem lehet megállni – Az ünnepi varázslat íze!
A mézeskalács olyan tradicionális karácsonyi édesség, amely generációkat köt össze és illatával a karácsonyi készülődés elengedhetetlen részét képzi. Ha valami igazán különleges süteményt készítenél, de mégis ragaszkodsz a hagyományokhoz, akkor ez a mézeskalácstorta tökéletes választás lehet számodra.
1. Először mérd ki a tejet és a melaszt egy lábasba. Mielőtt nekilátnál, érdemes egy kis olajat kenni a mérőkanálra, így a melasz könnyedén eltávolítható lesz. Azután alacsony hőfokon melegítsd, és figyeld, amíg csak enyhe forrásnak indul. Közben folyamatosan kevergesd, hogy a két összetevő teljesen egyesüljön. Amint összeolvadtak, vedd le a tűzről, és hagyd, hogy a keverék kihűljön.
2. Kenj ki olajjal három darab 20 cm-es kapcsos tortaformát, majd béleld ki az aljukat sütőpapírral. Ha a formáid pereme 4 cm-nél alacsonyabb, a szélüket is béleld ki sütőpapírral. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra (légkeveréses sütőnél 160 °C), gázsütő esetén 4-es fokozatra.
3. Kezdj neki a liszt, a sütőpor, a szódabikarbóna, a cukor és a fűszerek pontos kimérésének egy tágas tálban. Ne felejtsd el hozzáadni fél teáskanál finom sót sem! Egy nagyobb habverő segítségével alaposan mixeld össze a száraz hozzávalókat; ha esetleg nagyobb cukordarabok kerülnek a keverékbe, nyugodtan morzsold szét őket az ujjaiddal, hogy végül egy sima és egységes textúrájú elegyet kapj.
4. Egy nagy kancsóban keverd össze az olajat, az írót, a tojásokat, a rumot és a vaníliát. Add hozzá a kihűlt tej-melasz-keveréket, és keverd el alaposan.