Gombászás során nem csak gombákra bukkanhatunk, hanem ízletes sóskára, friss salátára és különféle fűszernövényekre is rátalálhatunk. A természet kincseivel gazdagíthatjuk étkezéseinket! | Liget

Nemsokára elérkezik az erdei gombászat ideje vidékünkön, és mi izgatottan várjuk, hogy felfedezzük, milyen ínycsiklandó ehető növényekkel találkozhatunk az erdő mélyén. Gombászás vagy kirándulás közben ne feledkezzünk meg a növényzet csodáiról sem! Felfedjük a savanykás ízű erdei madársóska rejtélyeit, a kesernyés kőfali saláta egyedi karakterét, a ragadós enyves zsálya különleges aromáit és a szagos müge fűszernövény izgalmas ízvilágát. Töltsük meg kosarainkat erdei kincsekkel, hiszen a nyári hőségben sokkal kellemesebb a hűvös erdőben barangolni!

Rokona az ismert mezei sóskának, árnyékos és hűvös erdőink talajtakaró növénye. Előfordul savanyú talajú fenyvesekben, de gyertyános, tölgyes és bükkös erdőkben is gyakori. Mészkerülő faj és a párás, humuszban gazdag élőhelyeket kedveli leginkább. Szőnyeget alkot kedvelt élőhelyein, apró fehér virágaival nagyon törékenynek hat, érdemes rácsodálkozni.

A levelei és virágai is ehetőek, és egy savanykás ízvilágot kínálnak.

Az oxálsav magas koncentrációja miatt ez a növény savanykás ízű, ezért ajánlott, hogy ne fogyasszunk belőle egyszerre nagyobb mennyiségeket, különösen azoknak, akik hajlamosak vesekőre. Levélnyelei élénk piros színükkel igazán figyelemfelkeltőek, így nemcsak salátákban, hanem dekorációs elemként is remekül mutatnak. Virágai viszont érzékenyebbek, csupán 2-3 napig bírják a hűtőszekrényben, ha nedves dobozban tároljuk őket. A levelek viszont akár 5-6 napig is frissen tarthatók, bár sötét dobozban kissé összecsukódnak. Érdemes tehát átlagos, átlátszó tárolóba helyezni őket, és világos helyre tenni, hogy újra kinyíljanak a fény hatására. Fontos tudni, hogy meleg vagy forró ételekkel nem ajánlott kombinálni, mivel a hő hatására a levelek elszíneződnek és barnulnak. Ezért érdemes az étkezések során körültekintően bánni vele.

csak hideg ételekhez javasolt felhasználni, semmiképp se főzzünk vele vagy dekoráljunk meleg ételt.

Kiváló erdei csemege, kirándulás vagy gombászás közben mindig rágcsálok belőle, érdemes fogyasztani. Magas c-vitamin tartalmú és frissítő hatású. Kis csokrot is lehet kötni belőle és mártogatásra használni előételként, egy finom kenőkrémmel társítva.

Related posts