A köszvény támadása – Még egyetlen bőséges étkezéstől is fellángolhatnak az ízületek.

A nyár a grillezés, a piknikek és a hűsítő italok időszaka, de sajnos nem mindenki számára felhőtlen. Ha köszvényben szenvedsz, akkor valószínűleg jól ismered azokat a kellemetlen pillanatokat, amikor egy ínycsiklandó húsos étkezés után szinte azonnal rád tör a fájdalom. Mik is pontosan a köszvény tünetei, mi váltja ki ezt a problémát, és hogyan lehet kezelni? A köszvény gyakran hirtelen fellépő, éles fájdalommal jár, leggyakrabban a lábujjakban, különösen a nagylábujjban. A fájdalom mellett duzzanat, bőrpír és hőemelkedés is társulhat. A kiváltó okok között szerepelhet a purinban gazdag ételek fogyasztása, mint a vörös húsok, tenger gyümölcsei, valamint az alkohol. A kezelés általában gyógyszeres, de az étrendi változtatások is kulcsfontosságúak a rohamok megelőzésében. Ha tehát szeretnéd élvezni a nyári finomságokat anélkül, hogy a köszvény árnyékában élnél, érdemes figyelmet fordítani az étkezési szokásaidra és orvosoddal konzultálni a legjobb kezelési lehetőségekről.
A köszvény hátterében a purin nevű vegyület áll, amely a szervezetünkben húgysavvá alakul át. Ha ez a húgysav túlzottan felhalmozódik, gyulladást okozhat az ízületekben, ami rendkívül fájdalmas lehet. Érdemes megjegyezni, hogy a köszvény nem csupán az idősebb férfiakat érinti, hanem egyre több nőt és fiatalabb embert is. A nyári grillezések idején különösen lényeges, hogy figyeljünk a köszvény diétára, mert a figyelmetlenség súlyos következményekkel járhat.
A köszvény sokáig a hatalmasok betegségeként volt elkönyvelve, mivel a bőséges hús-, bor- és pástétom fogyasztással hozták összefüggésbe. Az idő múlásával azonban világossá vált, hogy a modern életmód - beleértve az ülőmunkát, az alkoholfogyasztást és a magas fehérjetartalmú étrendet - mind hozzájárulnak a kockázat növekedéséhez. A jó hír az, hogy ha időben észleled a problémát, valamint életmódbeli változtatásokat eszközölsz, a köszvény kezelhető. A kevésbé biztató hír pedig az, hogy egyetlen grillparti is elegendő lehet ahhoz, hogy a fájdalom újra felüti a fejét - figyelmeztet a Fanny magazin.
"A purin természetes anyag, amelyet a szervezet is termel, de főként táplálékkal - főleg állati eredetű ételekkel - kerül a szervezetbe. A lebomlás során húgysav keletkezik, amely normál esetben a vizelettel távozik. Ha azonban túl sok purin jut a szervezetbe, vagy a kiválasztás nem működik megfelelően, a húgysav kristályos formában lerakódik, leggyakrabban az ízületekben és így alakul ki a fájdalmas köszvény. A purinban gazdag ételek közé tartoznak a vörös húsok, belsőségek, tenger gyümölcsei, zsíros halak, mint a szardínia és a hering, valamint az alkohol - főleg a sör, amely egyszerre fokozza a húgysavtermelést és gátolja annak kiürülését" - mondja dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos.
Egyik kiemelkedő tulajdonsága, hogy hirtelen és intenzíven lép fel.
A leggyakoribb panasz, amellyel a betegek keresnek fel minket, az éjszaka vagy hajnalban hirtelen fellépő ízületi fájdalom. Ez a kellemetlenség leggyakrabban a nagylábujj alapízületében jelentkezik, de a bokában, térdben és csuklóban is megjelenhet. Az érintett ízület duzzadt, forró és vörös, a takaró súlya pedig elviselhetetlen fájdalmat okoz. A roham általában néhány napig tart, majd magától enyhülhet, azonban kezelés nélkül gyakran visszatér, egyre gyakoribbá válva és egyre több ízületet érintve. Hosszú távon a lerakódott húgysav kristályok maradandó ízületi károsodást okozhatnak, sőt, vesekövek kialakulásához is vezethetnek – figyelmeztet a főorvos.