Tíz év fáradságos kutatás után a tudósok végre eloszlatták a kételyeket. Most már határozott véleményt formáltak a kávéval kapcsolatban.

Újabb izgalmas hír érkezett a kávérajongók számára: a kávé jótékony hatásai a máj egészségére is figyelemre méltók!

Jó hírünk van mindenkinek, aki rajong a kávéért. A kutatók ugyanis egy újabb egészségügyi előnyét találták meg: ezúttal kiderült, hálás érte a májunk, ha kávét iszunk.

A southamptoni és edinburghi egyetemek nemzetközi kutatócsoportja közel félmillió ember egészségügyi adatait elemezte, és figyelemre méltó összefüggéseket tárt fel. Az eredmények alapján a rendszeres kávéfogyasztók esetében szignifikánsan alacsonyabb a májbetegségek kockázata, függetlenül attól, hogy az emberek őrölt, instant vagy koffeinmentes kávét választanak.

Nem csupán csekély eltérésekről van szó! A zsírmáj kialakulásának kockázata hozzávetőlegesen 35%-kal csökken, míg a májrák esélye 34%-kal, és a májbetegségek következtében bekövetkező halálozás 61%-kal alacsonyabb azok között, akik rendszeresen kávét fogyasztanak, mint azoknál, akik egyáltalán nem isznak kávét.

A kutatók állítása szerint a kávéban megtalálható polifenolok és egyéb bioaktív vegyületek játszhatják a főszerepet. Ezek az összetevők gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásukkal hozzájárulnak a májsejtek védelméhez, megóvva őket a károsodásoktól és a stresszes körülményektől.

Related posts