A húsban található higanyszint túl magas, ezért hamarosan eltávolítják a boltok kínálatából.

Economx, 2025. július 17. csütörtök, 16:54 - Fotó: Getty Images - A kékcápa steak higanyt rejthet magában.

Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyors riasztási rendszerén (RASFF) érkezett bejelentés nyomán a szlovák hatóságok egy hatósági ellenőrzés során aggasztó eredményt tártak fel: Spanyolországból származó fagyasztott, szeletelt kékcápa termékben a megengedett határértéket meghaladó higanyszintet mértek. Fontos megjegyezni, hogy ez a termék több magyar vállalkozáshoz is eljutott, így a helyi hatóságoknak érdemes fokozott figyelmet fordítaniuk a helyzetre.

A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság azonnal lépett, és felvette a kapcsolatot a szóban forgó vállalkozásokkal. Célja, hogy a cégek minél gyorsabban intézkedjenek a kifogásolt termékek piacról való eltávolításáról, valamint a fogyasztókhoz eljutó visszahívási folyamatok zökkenőmentes lebonyolításáról gondoskodjanak.

A higany, különösen a metilhigany formájában, komoly kockázatot jelenthet az idegrendszer és az agy működésére. Különösen a várandós nők és a kisgyermekek esetében a higany mérgező hatásai fokozottan érvényesülhetnek, ami miatt különös figyelmet érdemelnek.

Related posts